Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa-omniplay.com gebruik van cookies. Verberg dit bericht

Spelen met zand

Kinderen houden enorm van spelen met zand. In de zandbak op het schoolplein of bij het kinderdagverblijf kunnen ze eindeloos graven, ontdekken en zandkastelen bouwen. Door bijvoorbeeld een kraan of pomp aan de zandbak toe te voegen ontstaat een zand-water spel. Grotere kinderen kunnen aan de slag met complexe waterwegen van grachten en bruggen. Voor de kleinere kinderen zijn er tafels waar ze lekker zandtaartjes kunnen bakken.

Voor echt grote (betonnen) zandbakken of bijvoorbeeld natuur- of recreatiegebieden zijn er speeltoestellen met zandspelletjes verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan zandtakels om het zand te verplaatsen, hoppers om het in op te slaan en buizen om het weer af te voeren.

Zandbakkenenspelenmetzand
Kan sublayout slProductListSnippet niet verwerken

Waar moet u op letten

Het succes van een zand- en water speelplek is mede afhankelijk van de volgende factoren:
  • Veiligheid & duurzaamheid; gebruik alleen speeltoestellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in combinatie met zand en water (lees meer).
  • Toegankelijkheid; ook kleine kinderen en kinderen met een beperking houden van spelen met zand.
  • Hygiëne; voorkom met een zandbaknet dat huisdieren hun behoefte in de zandbak doen.
  • Afwatering; gebruik speelzand en eventueel extra drainage om de zandbak droog te houden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor zandspelen?
Onze adviseurs informeren u graag over de uiteenlopende mogelijkheden.

Spelen in de zandbak bepaalt wie je later bent op de werkvloer

De wereld wordt de komende decennia steeds meer door technologie aangedreven en platter en sneller. Willen we onze economische welvaart behouden, dan moeten we ons permanent kunnen aanpassen en vernieuwen. Meer dan ooit komt het aan op samenwerken, creatief zijn, kritisch denken en ondernemen. Het goede nieuws: deze vaardigheden kun je leren in de zandbak.

Overleven op de volatiele arbeidsmarkt van de 21e eeuw begint dus al in de zandbak. Wat moet je daar tussen je 3de en 5de jaar leren en ontwikkelen om het dertig jaar later goed te redden?

Nieuwsgierig zijn.
De mens is van nature nieuwsgierig maar wordt daarin al snel beperkt door ouders en dagverblijf. Juist het tegenovergestelde moet gebeuren want nieuwsgierigheid maakt de geest soepel en creatief. In zandbaktaal: alle taartvormpjes proberen.

Samenwerken.
In een maatschappij die toenemend gebaseerd is op menselijke gelijkwaardigheid, móet je kunnen samenwerken, verschillende disciplines kunnen combineren, oog voor de ander hebben, op ideeën komen die je in je eentje nooit kon bedenken, laat staan uitvoeren. Ofwel: samen zandkastelen bouwen.

Flexibel zijn.
In de netwerksamenleving moet je in meerdere netwerken uit de voeten kunnen. Onder onvoorziene omstandigheden moet je toch zelfbewust kunnen acteren, in een nieuwe situatie moet je rekening kunnen houden met anderen. In de zandbak moet je niet altijd met dezelfde kinderen spelen en je schep kunnen uitlenen.

ArtikelNRC