Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa-omniplay.com gebruik van cookies. Verberg dit bericht

Spelen in de zandbak bepaalt wie je later bent op de werkvloer

gepubliceerd op 4-3-2015 9:59:00
Zandbakkidpitpebble
De wereld wordt de komende decennia steeds meer door technologie aangedreven en platter en sneller. Willen we onze economische welvaart behouden, dan moeten we ons permanent kunnen aanpassen en vernieuwen. Meer dan ooit komt het aan op samenwerken, creatief zijn, kritisch denken en ondernemen. Het goede nieuws: deze vaardigheden kun je leren in de zandbak.

Overleven op de volatiele arbeidsmarkt van de 21e eeuw begint dus al in de zandbak. Wat moet je daar tussen je 3de en 5de jaar leren en ontwikkelen om het dertig jaar later goed te redden?

 - Nieuwsgierig zijn.
De mens is van nature nieuwsgierig maar wordt daarin al snel beperkt door ouders en dagverblijf. Juist het tegenovergestelde moet gebeuren want nieuwsgierigheid maakt de geest soepel en creatief. In zandbaktaal: alle taartvormpjes proberen.
 - Samenwerken.
In een maatschappij die toenemend gebaseerd is op menselijke gelijkwaardigheid, móet je kunnen samenwerken, verschillende disciplines kunnen combineren, oog voor de ander hebben, op ideeën komen die je in je eentje nooit kon bedenken, laat staan uitvoeren. Ofwel: samen zandkastelen bouwen.
 - Flexibel zijn.
In de netwerksamenleving moet je in meerdere netwerken uit de voeten kunnen. Onder onvoorziene omstandigheden moet je toch zelfbewust kunnen acteren, in een nieuwe situatie moet je rekening kunnen houden met anderen. In de zandbak moet je niet altijd met dezelfde kinderen spelen en je schep kunnen uitlenen. Download volledig artikel

bron: NRC XTR, 6 september 2014

Meer informatie over de zandbakken van VelopA-Omniplay