Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa-omniplay.com gebruik van cookies. Verberg dit bericht

Onderzoek: RKF Scholarships hebben effect

gepubliceerd op 14-3-2013 13:52:00
RKF15jaar7
Jongeren in achterstandswijken met verantwoordelijkheid voor het begeleiden van jeugd in hun wijk, beïnvloeden die kinderen positief. Ze sporen hen aan om op het juiste pad te blijven en helpen ze met school en sport. Het worden de oren en ogen van een wijk. Dat is de conclusie uit het rapport ‘De betekenis van de Krajicek Scholarship’, van Universiteit Utrecht. Dr. Jeroen Vermeulen en prof. dr. Paul Verweel. Zij hebben het bijzondere studiebeursprogramma van de Krajicek Foundation onder de loep genomen.
Met dit programma, waar al honderden jongeren van profiteerden, geeft de Krajicek Foundation sportliefhebbende en maatschappelijk betrokken jongeren in achterstandswijken de kans  zich te ontwikkelen tot sportleider op een Krajicek Playground. VelopA-Omniplay sponsort drie van deze jongeren.

180 minuten bewegen

Juist de jarenlange betrokkenheid met de mensen van de Playgrounds zorgt ervoor dat er in de wijk sociaal veilige plekken ontstaan die beweging en ontmoeting stimuleren.  De actieve jeugd op de Playgrounds haalt gemiddeld meer dan 180 minuten per week aan beweging in de openbare ruimte. Meer dan op school (120 minuten) en bij de sportvereniging (150 minuten).

Dr. Jeroen Vermeulen: “De jongeren die een studiebeurs krijgen, komen uit een maatschappelijke groep die het sociaal en economisch minder goed hebben. Ze doen er alles aan om zich te ontworstelen van die status en verder te komen. Het zijn actieve jongeren met heel veel energie. Van s’ ochtends tot s’ avonds zijn ze bezig met vrijwilligerswerk op de Krajicek Playgrounds en in de buurt. Juist omdat deze scholarshippers werken in hun eigen buurt kennen ze iedereen en hebben ze natuurlijk gezag.”

 

Leerstoel Universiteit Utrecht

Het rapport is tot stand gekomen uit de leerstoel die door de Richard Krajicek Foundation is ingesteld bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. De leerstoel wordt met dit rapport afgesloten. Het heeft het doel gehad om inzicht en kennis te krijgen en te verspreiden over de maatschappelijke betekenis van de Krajicek Playgrounds. De belangrijkste conclusies zijn verschenen in tal van rapporten, masterscripties, wetenschappelijke artikelen, boekhoofdstukken en lezingen. Gebleken is ook dat de Playgrounds een positief effect hebben op kwetsbare groepen als meisjes en jongere jeugd in achterstandswijken. Ze vergroten de betrokkenheid in een wijk en bieden iedereen een kans om te sporten.

Krajicek Playgrounds

Een Krajicek Playground is een plaats waar jeugd kan spelen en /of sporten. Een Playground beschikt over de mogelijkheid van het uitlenen van sportmaterialen. Er heerst sociale veiligheid en er is  een professionele sportcoach. Verzoeken voor Playgrounds komen vanuit gemeenten, omliggende scholen, buurtbewoners of wijkprofessionals en moeten voldoen aan de door de RKF opgestelde Playgroundcriteria. Er zijn meer dan 100 Krajicek Playgrounds in Nederland in 35 gemeenten en 12 provincies. Er is een Krajicek Playground in London (UK) en in Paramaribo (Suriname).