Om u beter van dienst te zijn maakt www.velopa-omniplay.com gebruik van cookies. Verberg dit bericht

PERSBERICHT: Binnenkort free runnen in Rotterdam

gepubliceerd op 28-2-2013 12:55:00
Freerunning
De Sportplaza Zuiderpark in Rotterdam wordt op 7 april uitgebreid met een unieke Free Run locatie. Het is voor het eerst in Nederland dat een gemeente een openbaar Free Run park laat inrichten. De sport lijkt hiermee eindelijk geaccepteerd te worden. Beheersorganisatie Thuis Op Straat is samen met locale jongeren verantwoordelijk voor het ontwerp. De deelgemeente Charlois heeft leverancier VelopA-Omniplay de opdracht gegeven om de locatie in te richten.

Tijd voor een Free Run park

Free Runnen is geen onbekend fenomeen in Rotterdam. Er zijn diverse “crews” die hun kunsten door de stad heen vertonen en zeker in Rotterdam-Zuid lijkt de sport erg populair. Toch was er nog geen officiële en openbare plek waar de free runners hun sport kunnen beoefenen. Daar wilde Marcel de Jong, projectleider van Thuis Op Straat, verandering in brengen. “De Sportplaza Zuiderpark is een openbare sportplek waar iedereen gratis kan komen sporten. Naast de traditionele sporten die we aanbieden, zoals tennis en fitness, groeit de interesse voor urban sporten. Na een skateplaza en het Boulderblok vonden we het nu tijd voor een Free Run park.”

Jongeren participatie

Het Free Run park is door de jongeren zelf ontworpen. Nadat de deelgemeente Charlois budget had vrijgemaakt voor nieuwe voorzieningen in het Zuiderpark, was het aan Thuis Op Straat om hier een goede bestemming voor te vinden. Met plaatselijke Free Runners is nagedacht over de inrichting van de nieuwe plek, waarna Onur Eren van OWNERstudios een ontwerp mocht maken. Ook VelopA-Omniplay werd aangetrokken, omdat het bedrijf goed bekend is met het inrichten van urban sportplekken. Marcel de Jong: “we wilden graag samenwerken met de uiteindelijke gebruikers om een zo groot mogelijk draagvlak voor het nieuwe Free Run park te creëren. Door de jongeren te betrekken wordt een sportplek beter geaccepteerd, waardoor het ook beter gebruikt zal worden. ”

Free Running Zuiderpark
(ontwerp van het Free Run park, door OWNERstudios)

Eindelijk serieus genomen

De jongeren zijn blij dat de gemeente hun sport serieus neemt. Onur Eren: “toen ik 6 jaar geleden met Free Runnen begon, werd het door veel mensen nog als een extreme sport gezien. Nu, na alle films en clips waarin je het ziet, vindt men het veel normaler. Daarom wilde de gemeente ons ook een eigen plek geven.”Ook Edo Gabes, directeur van VelopA-Omniplay is blij met deze ontwikkeling: “Wij vinden dat alle sporten een plekje verdienen in de buitenruimte, dus ook Free Running. We proberen het al 3 jaar op de kaart te zetten en dat lijkt nu eindelijk gelukt te zijn.”